După cum știm, în Raionul Nisporeni nu este cale ferată, dar așa nu a fost întotdeauna. În harta de mai jos , realizată în 1944, se vede clar o linie de cale ferată ce trece prin regiunea noastră. Este vorba de calea ferată Podgoriile Hușului – Bucovăț.
În 1910, la Nisporeni, poposise o Comisie imperială rusă care studia construcţia drumului de fier, strategic pe atunci, Bucovăţ-Leuşeni-Huşi, cu o lungime de peste 80 km, aşternut pe lingă s. Vorniceni, Lozova, Micleuşeni, Vărzăreşti, Nisporeni, Nemţeni pe Prut. Această cale ferată se planifica să fie cu ecartament îngust de 1000 mm, marime standard în restul Europei diferit de cea din Rusia. Construcția a început în anul 1916, din necesitățile militare a primului război mondial, când Romania era aliată cu Rusia Țaristă. Linia avea o lungime de 112,5 km. Către anul 1917 lucrările la această ramură de cale ferată se apropiau de sfîrşit, pe alocuri sirenele locomotivelor răvăşeau liniştea podgoriilor. La acest şantier muncea un batalion al trupelor feroviare cu un efectiv de 800 de militari – ingineri, maiştri, maşinişti, tehnicieni, 44 de te- legrafişti, precum şi sute de băştinaşi cu care şi roabe. Iarna trenul circula pe linia îngustă de cale ferată de 3 ori pe zi în ambele direcţii, cu opriri în cantoa- nele zidite la fiecare 10 km.


Dupa 1918 calea ferată este refăcută și apare pe harta Căilor Ferate Române din 1921.

Dupa realizarea unirii Basarabiei cu România, prin voința liber exprimată a populației basarabene, la 27 martie/9 aprilie 1918, această linie ferată a fost utilizată în special pentru traficul de marfă, scurtând drumul între București și Chișinău, chiar dacă era necesară transportarea mărfurilor la Crasna și Bucovăț. În Basarabia această linie de cale ferată trecea prin localitățile Cățeleni, Tânjelești, Nisporeni, Vărzărești, Dolna, Lozova, Vorniceni, și se unea cu linia Ungheni- Chișinău la stația Bucovăț.

În 1937 linia ferată Crasna – Dobrina este trecuta la ecartament normal, în 1940 fiind normalizată și porțiunea Dobrina- Podgoriile Hușului – Huși. S-a propus și normalizarea liniei ferate Podgoriile Hușului – Bucovăț (astfel s-ar fi scurtat considerabil traseul feroviar București-Chișinău, evitându-se ocolul prin Iași), dar izbucnirea celui de-al doilea război mondial și ocuparea Basarabiei de către URSS a dus la abandonarea proiectului. În 1938, pe harta CFR, linia Podgoriile Hușului – Bucovăț nu mai apare, până în 1944-1945 fiind desființată și demontată din teren.

După 1950, in contextul înăspririi regimului de trecere a frontierei cu URSS, chiar dacă România și URSS erau „țări aliate”, nu s-a mai pus problema refacerii acestei linii ferate. Ca o „compensație”, în 1957 este dat în exploatare podul rutier de la Albița, în anii 70′, din inițiativa lui Leonid Brejnev (pe atunci – prim secretar al RSS Moldovenești) este construită noua șosea betonată Albița-Chișinău, având un fel de profil de „drum express”, evitând localitățile și fiind mai scurtă decât traseul prin Hâncești. După 1991, apar diverse proiecte de reconstrucție a acestei căi ferate, dar situația dezastruasă a CFR și CFM nu permite realizarea ei în viitorul apropiat.
În Nisporeni, calea ferată trecea aproximativ prin regiunea actualei Gări Auto și pe traseul Strada Viilor. Pe atunci acea zonă (Satul Nou) nu era locuită, abia în 1938 s-a început construcția cartierului Ștefan cel Mare (actualul ”Satul Nou”). În prezent se mai pot găsi urmele acestei căi ferate în unele regiuni, precum pădurea de lângă Seliște unde se mai pot vedea șinele de la cale ferată. Traseul liniei de cale ferată Podgoriile Hușului – Bucovăț este vizibil și din satelit.
Surse : Railnet.ro , OldChișinău.com
ineresant
😉 🙂
Această linie fereată trecea și prin satul Marinici. În copilărie am auzit despre ea de la părinții mei și de la bătrânii satului.
Cea mai exotică porțiune din traseul se regăsește în pădurea de la Șendreni. Dacă această porțiune ar fi adusă puțin în ordine, aceasta ar putea servi ca un traseu turistic formidabil pentru iubitorii de a merge pe jos.
Si eu am auzit de mama despre aceasta . Spre regret, a fost demontata….