getImage (logo)

Între anii 1959-1964, la Nisporeni era un mic aerodrom. El era amplasat în sectorul ”Satul Nou”, nu departe de Gara Auto. Pe atunci erau 2 avioane de tip ”Kukuruznik” (КУКУРУЗНИК) – unul cu 12 locuri  ”Antonov An-2” , altul cu 2 locuri ”Polikarpov Po-2”.

avion1
Polikarpov Po-2
avion2
Antonov An-2

În primii ani avioanele aterizau la Chişinău la Aerodromul de la Rîşcanovca – amplasat la actuala intersecție a strazii Tudor Vladimirescu cu strada Kiev. În următorii ani , ele aterizau pe Aeroportul vechi de lîngă cel actual. Biletul pe ruta Nisporeni-Chişinău costa 1 rubla și 75 copeici.

airport logo
Aerodromul de la Râșcanovca

Din pozele de mai jos, putem observa ca Nisporeniul anilor ’60 ai secolului trecut se deosebește foarte mult de cel actual. În fotografii putem ientifica cu greu sectorul ”Țonea” și ”Fundătură”.

IMG_5 (logo)IMG_3 (logo)

În poza aceasta putem recunoaște cu dificultate Casa Națională, în rest de jur împrejur sunt doar case pe pământ. Pe atunci actualul sector ”Centru” din Nisporeni arăta mai mult a un sat plin cu case țărănești.

IMG_4 (logo)  IMG_6 (logo)

În următoarea poză este fotografiată actuala stradă Suveranității. Strada este greu de recunoscut mai ales în lipsa actualilor blocuri.

IMG_0019D(logo)

Fotografii de la Sorina Cebanovschi-Gâlcă, realizate de Alexandru Cebanovschi.