Fiecare nisporenean cunoaște de Cimitirul Eroilor Români din Vărzărești, mai puțini știu însă de istoria apariției acestuia.
Cimitirul ia ființă în vara anului 1941, fiind dedicat militarilor români căzuți la Vărzărești, în luptele pentru eliberarea Basarabiei și a nordului Bucovinei. Cimitirul a fost amplasat la încrucișarea drumurilor vechi ce veneau din Chișinău și Nisporeni, la aproximativ 500 m de Mănăstirea Vărzărești în partea de est a comunei Vărzărești.
Necropola era amenajată pe o suprafață de aproximativ 1000 mp., pe direcția est-vest. Cuprindea două parcele de morminte – 93 morminte individuale şi 5 gropi comune –, în care fuseseră înhumați 178 militari români (100 identificați şi 78 neidentificați), foşti combatanți în regimentele 2, 3, 5, 13, 53, 63 şi 67 Artilerie; 27, 50 şi 67 Infanterie; 8 şi 10 Roşiori; 4 Grăniceri; 7 Vânători; 8 Dorobanți; 5 Artilerie grea. Era împrejmuit cu sârmă ghimpată, avea poartă de acces în două canate şi o troiță de lemn.

După război, cimitirul a fost distrus total de sovietici. În data de 28 mai 1998, Societatea culturală „Ginta Latina“ (filiala județeană Sângeorz-Băi), cu mijloace proprii şi cu sprijinul deosebit al primarilor de atunci, inginerul Vasile Arteni (Nisporeni) şi profesorul Ştefan Guțu (Vărzăreşti), precum şi a românilor din aceste localități, a reamenajat cimitirul, însă, din cauza lipsei mijloacelor materiale, nu la nivelul exigențelor unui cimitir de onoare. În cadrul acestuia se mai păstrau doar 20 cruci de campanie, iar ca elemente de noutate, o troiță „Răstignirea“, situată în partea din spate a cimitirului, o cruce înaltă din lemn, în dreapta intrării, şi un monument comemorativ din cărămidă (de formă tronconică, cu o cruce de inox la partea superioară), în stânga intrării, cu următoarea inscripție: „Omagiul nostru şi veşnica pomenire ostaşilor români căzuți pentru apărarea pământului strămoşesc“.
În fiecare an, de Ziua Eroilor, amintita societate culturală statornicise tradiția organizării unor slujbe religioase de pomenire a eroilor, la care participarea populației locale era deosebit de consistentă. Din anul 2008, reabilitarea cimitirului, în forma originală, a intrat în atenția Oficiului Național pentru Cultul Eroilor. Intenția acestuia venea să completeze, în mod inspirat, inițiativa autorităților locale de aplicare a unui proiect local, în vederea modernizării infrastructurii căilor de acces înspre Mânăstirea Vărzăreşti. Reconstrucția propriu-zisă a acestui obiectiv funerar-comemorativ s-a realizat în perioada noiembrie 2009 – septembrie 2010, lucrările fiind cofinanțate de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, care a colaborat, în acest sens, cu autoritățile locale, Consiliul Raional Nisporeni şi Primăria Comunei Vărzăreşti, precum şi cu Societatea „Ginta Latina”, filialele Sângeorz-Băi şi Nisporeni.
Inaugurarea Cimitirului Românesc de Onoare Vărzăreşti a avut loc în data de 21 septembrie 2010, la eveniment participând oficialități din Republica Moldova şi România.
Sursă: Oficiul Național pentru Cultul Eroilor
Doamne-ajuta, frati romani!
Am gasit in Arhivele militare din Romania inscrisuri despre bunicul meu mort pe front in 1941 si ingropat in cimitirul Varzaresti.Numele lui: caporal ZAMFIR POL.Va rog sa-mi spuneti daca este ingropat in acest cimitir!Doresc sa fac o vizita !
Va multumesc din suflet!
ProfTeodora Badea
Bună ziua și Doamne ajută!
Dna Badea, noi am verificat astăzi cimitirul eroilor din Vărzărești și am găsit o cruce cu numele „ZAMFIR PAVEL”. Cu siguranță e aceeași persoană, trebuie de văzut dacă nu s-a produs vreo eroare când a fost scris numele pe cruce. Sau în dosarul de la arhivă e scris cumva „Pavel” abreviat și neclar.
Avem și câteva poze de la fața locului și pot să vi le transmit daca ne lăsați o adresă de mail.
Dragii mei,
Va multumesc din tot sufletul pentru raspuns. Dupa ceva vreme, am inceput din nou sa ,,il caul pe bunicul” si iata,am gasit raspunsul dumneavoastra…! In documentele primite de la Unitatea Militara din Pitesti care detine arhivele scrie :
,,mort in luptele de la Dobrui/ Dobreni/Dobrei?-Miclauseni? si ingropat in cimitirul Varzaresti.Extras de deces b45%941a Rgt 63…?1677/41, adresa Regt 11 art,….? ..intrarea ?65867/942
Am marcat cu ? ceea ce nu pot deslusi in inscrisuri.Astept cu emotie raspunsul dvs. , fotografiile
Cu stima si pretuire pentru ceea ce faceti,
Teodora Badea
Bună ziua
Lăsați-ne o adresă de email sau Facebook pentru a vă transmite fotografia. Aici tehnic nu avem posibilitatea de a o anexa.