Este bine cunoscut faptul că nisporenenii din cele mai vechi timpuri au fost niște buni patrioți ai neamului. Astfel pământenii noștri s-au împotrivit ocupației țariste prin boierii locali, au contribuit la Unificarea Basarabiei cu România,  au organizat acțiuni anti-sovietice și s-au implicat activ în Marile Adunari Naționale.

ScanImage4364

La fel și în perioada interbelică nisporenenii erau activ implicați în promovarea valorilor naționale chiar și dacă aceasta era facut într-o forma mai radicală caracteristic pentru acele timpuri. Astfel aflăm de prezența pe meleagurile noastre ar unor militanți ai partidului Totul pentru Țară (partid legionar format în urma dizolvării Gărzii de Fier în 1933). Doctrina partidului fiind bazate pe credința în Dumnezeu, Neam și Țară. Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Noica şi Nae Ionescu sunt doar câteva dintre numele mari ale culturii româneşti asociate cu doctrina legionară.

ScanImage4364

O imagine cu un grup de legionari în frunte cu studentul Teodor Djionat o putem vedea în almanahul ziarului ”România Creștină” din anul 1936. Tot aici este menționat că legionarii au ridicat o troiță în Nisporeni.ScanImage4357-711x1024Sursa: Mișcarea.net