5

În fotografie este reprezentată Biserica ”Sf. Cuv. Parascheva” a Mănăstirei Hâncu în perioada sovietică. După cum vedem observa din imagine, biserica este lăsată în paragină ca și toată gospodăria mănăstirei.

Mănăstirea Hâncu a fost închisă în luna septembrie a anului 1949 de către sovietici, urmând soarta tuturor mănastirilor din Basarabia (afară de Japca). În anii ’60 – ’80 ai sec. XX pe teritoriul complexului monastic Hâncu, Ministerul Sănătății al RSS Moldovenești a construit Sanatoriul “Codrii”, pentru tratarea bolilor pulmonare. Iar prin dispoziția Consiliului de Miniștri nr. 162(a) din 14.06.1978, edificiile și gospodăria auxiliară a sanatoriului este transmisă Universității de Stat de Medicină din or. Chișinău, utilizate în calitate de complex de odihnă pentru studenții și colaboratorii universității.

Din cauza activităților distructive inițiate de instituțiile ce au administrat acest spațiu, complexului monahal i-a fost adus un prejudiciu imens: biserica de vară a fost transformată în club de distracții pentru studenți, iar biserica de iarnă – în depozit. În acelaș timp au fost dezgropate mormintele călugărilor înmormîntați pe teritoriul mănăstirii, au fost furate lucruri de preț – în deosebi toate crucile preoților.

Publicitate