Chiar dacă conflictul de la Nistru era departe de meleagurile noastre și pământenii noștri au fost implicați în luptele pentru independența Patriei.
În noapte de 1 spre 2 martie, formaţiuni paramilitare de gardişti și cazaci (veniţi din Rusia) atacă postul de poliție din Dubăsari. Acest trist eveniment marchează începutul conflictului armat dintre Republica Moldova și forțele nostalgice după imperiul sovietic. Statul nostru, având doar jumate de an de independență, nu avea la acea vreme o armată formată care să opună rezistență separatiștilor. În aceste condiții, cei care au apărat independența și integritatea Patriei au fost polițiștii mobilizați, rezerviști, cât și simpli cetățeni voluntari.
Astfel, și la Nisporeni se formează o unitate care la 10 aprilie 1992 este trimisă la Nistru, pentru a păzi concetățenii noștri de molima separatistă. Printre cei mobilizați din Nisporeni putem enumera pe: Valeriu Robu, Mihai Stamati, Vasile Bîtcă, Tudor Țărnă, Vasile Matran, Anatolie Tulbure, Sergiu Minin, Petru Ciochină, Iurie Isipir, Gheorghe Bîtcă, pe atunci maior de poliție, responsabil al grupului, Tudor Sterpu, Gheorghe Catan, Ion Ulinici.
Ulterior, în conflict sunt implicați tot mai mulți pământeni de ai noștri, atât din Nisporeni cât şi din alte localități ale raionului. De exemplu din comuna Cioreşti îi putem enumera pe Serghei Triboi, Vasile Triboi, Gheorghe Adam, Valeriu Guțu, Leonid Caraghiziadi, Andrei Bojoga, Iurie Josan, Valeriu Dumbravă și mulți alții.








Cu părere de rău, au fost și pământeni de ai noștri care au căzut pe câmpul de luptă. Primul a fost Dumbravă Valeriu Ion.
Valeriu s-a născut la 31 iulie 1969 și era originar din Ciorăști, raionul Nisporeni. În timpul conflictului, el asigura cu muniții și armament batalionul de pe poziția ”Bender”. În ziua de 3 aprilie 1992, cînd ”UAZ”-ul, la volanul căruia se afla, pornea spre Varnița, încărcat cu muniții, a fost atacat prin surprindere de o haită de gardiști, chiar în centrul satului Gîsca. Mașina a fost cuprinsă de flăcări. Valeriu avea doar 23 de ani.
La 19 mai 1992, la Coșnița a fost răpus de gloanțe Tudor Țărnă. El a fost transportat la spital de Vasile Bîtcă și Mihai Stamati, însă Tudor nu a mai putut fi salvat. Țărnă Tudor Emilian s-a născut la 13 martie 1961 și era originar din orașul Nisporeni.
La 20 iunie 1992, la Tighina decedează Bulicanu Valeriu. El s-a născut pe 11 noiembrie 1966 la Boldurești.
La 6 iulie 1992, la Coșnița, decedează Popa Ion. Născut la 22 aprilie 1957, el era originar din Milești.
Eroismul pământenilor noștri nu a fost uitat acasă. În centru orașului Nisporeni a fost ridicat un memorial în cinstea eroilor decedați la Nistru.
La Liceul Teoretic ”Mircea Eliade”, unde și-a făcut studiile Ion Popa, a fost instalată o placă comemorativă pentru înveșnicirea memoriei eroului.
În satul Boldurești, gimnaziul local poartă numele lui Bulicanu Valeriu, care a studiat acolo.
La fel și în satul Ciorești, gimnaziul din comună a fost redenumit în cinstea lui Dumbravă Valeriu. De asemenea pe peretele instituției a fost instalată o placă comemorativă.
Glorie şi recunoştinţă veşnică eroilor neamului!
Puteți adăuga numele lui Grigore Scutelnic pe lista combatanților din Nisporeni. Este tatăl meu.