Datorită faptului că regiunea noastră are un potențial eolian enorm, pe parcursul timpului nisporenenii au construit zeci de mori de vînt pe dealurile din imprejurimi. Numărul mare și dimensiunea impunătoare al morilor de vînt, au făcut ca ele să devină un simbol al localității noastre, iar faima lor să ajungă peste tot în țară.        La începutul secolului XX, pe delurile din Nisporeni, erau peste 20 de mori de vînt funcționale.M _Ниспорены

moara3

moara2

moara 1

După Unire, importanța morilor de vînt nu a scăzut, ele fiind în continuare lucrative într-un numar mare. În cartea „Pe drumuri Basarabene (A doua zi dupa unire)” scrisă de Căpitanul Aurel I. Gheorghiu, sunt întipărite cîteva poze cu morile de vînt din 1919, cît și o descriere a melegurilor noastre.

moara de vant Ниспорены 1918-1

După razboi, din cauza industrializării, morile de vînt nu mai erau suficient de eficiente în comparației cu alte tehnologi și treptat au început să dispară. La începutul anilor ’60 , mai rămaseseră  doar 3 mori de vânt. Acum, le putem admira doar în cîteva fotografii făcute de Alexandru Cebanovschi.

IMG_0008

IMG_0010 %282%29

IMG_0017 IMG_0027

NisporeniStema

Din păcate, în prezent nu s-a mai păstrat nici o moară de vînt, dar ele au reușit să influnțeze heraldica orașului Nisporeni. Stema și steagul orașului Nisporeni au ca element central o moară de vânt.  Moara este plasată într-un cadru natural – albastru-, căci albastru estea culoarea heraldică a cerului, aerului, vântului.

nisporeni04        Talpa scutului este cel de-al doilea element individualizator pentru localitate, bazat pe etimologia populară a numelui orașului. Partiționarea tălpii în tablă de șah, de aur și negru, a fost folosită în calitate de arme grăitoare.  Pătratele de aur și negre amintesc în această stemă cristalele de nisip. Aurul (galbenul) invocă denumirea heraldică a culorii negre în limba franceză – sable, adică nisip.
Coroana murală de aur cu trei turnuri, care timbrează scutul heraldic, marchează statutul de oraș-reședință de raion.

Iar steagul a fost elaborat în baza stemei. Steagul reprezintă o panză dreptungiulară albastră, cu o talpă tăiată în două brâie, galben și negru, purtând în mijloc, așejat pe talpă, o moară de vânt, albă.

 

Stema și drapelul orașului Nisporeni, elaborate de autor și pictor Iurie Caminschi, au fost aprobate în ședința CNH din 4 noiembrie 2005 (proces-verbal nr. 117-III). Inițiativa creării lor a aparținut primarului Victor Rusu și a consilierului Grigrie Dragan, specialist principal pentru tineret și sport.

Surse:

  • Fotografii de la Sorina Cebanovschi-Gâlcă
  • „Pe drumuri Basarabene (A doua zi dupa unire)” ,  Căpitanul Aurel I. Gheorghiu -București, 1923
  • Stemele și drapelele orașelor Anenii Noi, Cimișlia, Fălești, Leova, Nisporeni – Silviu Andrieș-Tabac
  • Site-ul OldChisinau.com
Publicitate