8721

Puțini știu că pe meleagurile noastre, lângă Milești, se află monumentul kneazului Grigori Potiomkin de Taurida, monument amplasat în locul unde acesta și-a dat ultima suflare. 

Princepotemkin

   Cine a fost Grigori Potiomkin?

    Gr.Potiomkin de Taurida s-a născut la 13 septembrie 1739 în satul Cijovo, gubernia Smolensk. A fost funcționar public, având titlul de kneaz și general-fieldmareșal. Tot el a fost cel care a alipit regiunea Novo-Rusia (actualul sud al Ucrainei), unde a întemeiat o serie de orașe ca  ca Dnepropetrovsk, Herson sau Nicolaev. A fost amantul discret/declarat al Ecaterinei II. Conaţionali de origine germană l-au supranumit și „cneaz întunecat”.

8722 (1)

      Obeliscul lui Gr. Potiomkin reprezintă un monument înălţat în 1792 la marginea satului Milești, raionul Nisporeni, pe locul unde a încetat din viaţă prinţul Grigori Potiomkin.  Istoricul Gheorghe Bezviconi scria despre acest monument: „La 30 verste de Iaşi se înalţă un monument clădit din piatră necioplită, ridicat de Ecaterina cea Mare prinţului Potiomkin. Acest răsfăţat al soarelui, care a ştiut să trăiască în lux şi mulţumire, a ştiut să-şi aleagă şi locul unde să moară – (…) lîngă un drum înconjurat de păduri şi dealuri, alcătuind o privelişte minunată ce încîntă ochii”.

Monumentul a fost construit de contesa Braniţkaia şi prezenta, în varianta iniţială, un stîlp. Mai tîrziu, cînd acesta s-a ruinat, în locul lui a fost ridicat (pe la mijlocul sec. XIX) un obelisc din piatră de calcar cu înălţimea de 13 metri. Alături de obelisc se află o piatră sculptată în formă de scut ce conţine inscripţia comemorativă vizînd semnificaţia monumentului: „Hа семъ местъ преставился князъ Григорiй Александровичъ Потемкинъ Таврическiй” (Pe locul acesta a încetat din viaţă cneazul Grigori Alexandrovici Potiomkin de Taurida). Octombrie 5, 1791…”.

8718 8719

Pictură de Scorodumov din 1886, intitulată ”Moarte lui Potiomkin”

8713

Columna care se afla aici la sfârșitul sec. XVIII. În locul ei la mijlocul sec al-XIX s-a ridicat obeliscul din piatră de calcar.

8714

Imagine din ani ’30 ai sec. XIX. Aici se poate vedea obeliscul, dar și casa soldatului care păzea monumentul.

8715

Pictură de F. Răilean. 1890

8716

Monumentul în perioada sovietică

8717