Satul Bălăureşti din Nisporeni are tocmai trei biserici, toate deosebindu-se între ele prin stilul lor arhitectural. Unică este biserica care a fost construită în anii ’30 ai secolului trecut. La construcția bisericii nu s-a folosit nici un gram de ciment. Toate pietrele au fost lipite între ele cu un amestec de gălbenuş de ou, var şi nisip, ceea ce a făcut ca pereții să reziste până în zilele noastre.

Soarta a făcut ca la acest edificiu să nu fie ținută nici o slujbă religioasă. Construcția bisericii înca nu era finalizată, când s-a început cel de al doilea război mondial. Plus la toate, în timpul operațiunilor militarea fost avariată şi cupola bisericii. După sfârşitul celui de al doilea război mondial la acest edificiu nu s-a mai lucrat din motive lesne de înțeles, tot ce era legat de religie deranja pe comunişti.

După război, biserica a fost folosită de autoritățile sovitice drept depozit de cereale. Din păcate, chiar dacă este un edificiu unic în regiunea noastră, lăcaşul nu este inclus în registrul monumentelor ocrotite de stat.