Pe site-urile Timpul.md și Adevarul.ro au fost postate articole despre faima Sfatului Țării în rândul basarabenilor. Astfel, numele a câţiva fruntaşi ai Sfatului Ţării a fost acordat unor sate basarabene. Printre cei care s-au învrednicit de această onoare au fost Ion Inculeţ, Ion Pelivan, Anton Crihan, Vasile Ţanţu. Iar numele lui Pan Halippa îl poartă o mahala din comuna Ulmu, r-nul Ialoveni.
Așadar aceste articole, citând revista „Moldova de la Nistru”, din 1919, afirmă că a existat şi un sat care a purtat numele lui Vasile Ţanţu, care se afla undeva pe pamântul nisporenenilor. Astfel, aici este plasată o fotografie a unui grup de ţărani întruniţi undeva în câmp, dedesubtul căreia este scris: „Locuitorii din satele Boldureşti şi Nisporeni la botezul satului „V. Ţanţu”, 1919, judeţul Chişinău”.
Cine e Vasile Țanțu?
Vasile Ţanţu s-a născut în anul 1883, în comuna Horodişte, judeţul Chişinău. A fost preşedinte al Biroului de organizare a Sfatului Ţării. La 27 martie 1918 a votat pentru unirea Basarabiei cu România. A deţinut şi funcţia de preşedinte al Blocului Moldovenesc din Sfatul Ţării, iar ulterior pe cea de prefect al judeţului Chişinău. A decedat la 10 ianuarie 1937, la Chişinău. Este înmormântat la Cimitirul Central din Chişinău.
Care sat totuși s-a numit „Vasile Țanțu” şi unde era amplasat?
Detalii care ar confirma existenţa satului lipsesc: de exemplu, locul amplasării, data botezului satului etc. Nici documentele de statistica şi nici hărţile topografice de pe atunci, nu au confirmat existenţa localităţii cu numele deputatului. Anterior, noi am presupus că localitatea s-a aflat în imediata apropiere a localităţilor Nisporeni şi Boldureşti, deducând din denumirile de sate indicate în contextul botezului acestei localităţi.
Însă, datorită cititorilor noştri am aflat despre existenţa unui regiuni nu departe de Nisporeni care încă mai poartă numele Ţanţu. Unii afirmă chiar că acolo a fost misteriosul sat. Directorul ziarului local din Nisporeni „Deşteptarea”, Grigorie Ciorici, ne-a scris următoarele :
„Referitor la fostul sat Țanțu, vă comunic că am discutat cu mai mulți nisporeneni în virstă și am aflat locul exact unde a fost el amplasat. El era pe drumul care duce de la Nisporeni, direct prin cîmp, spre s. Odaia din com. Șîșcani, așezat între doua dealuri mari. Cei cu care am discutat spun că au apucat timpurile cînd mai trăia unicul locuitor al acestei așezări, o oarecare mătușă cu familia Neagu.”
Astfel, se clarifică o parte din misterul legat de acest sat. Dar, sperăm pe viitor să mai completăm acest articol cu mai multă informaţie.
Бунэ зиуа! Мэ нумеск Ион Тофэникэ локуитор ал Сатулуй Болдурешть. Реферитор ла тема де май сус (унде са афлат сатул Василе Цанцу) . Еу кред кэ ачеста есте сатул Пэручень. Фииндкэ, ын сатул Болдурешть, партя де кымп апроапе де пэдуря каре деспарте сатул Болдурешть ши Пэручении пынэ ын зиуа де астэзь поартэ денумиря Василица. Адикэ ВАСИЛИ (нумеле) ЦА (фамилия прескуртатэ де ла ЦАНЦУ). Пэреря мя. Вэ мулцумеск.
Mulțumim pentru informație domnule Tofănică.