Despre multe personalități, edificii și evenimente din viața localității noastre mai putem afla doar din presa timpurilor vechi. Bunăoară un exemplu este și Casa Națională din Nisporeni, care în anii ’30 ai secolului trecut era o clădire model pentru toată România, dar despre care știm încă prea puțin.

IMG_6367 (1).JPG

În ziarul „Basarabia”, cu câțiva ani înainte de marele război, apare o fotografie cu acest edificiu pe când era abia în construcție.

12
Casa Națională din Nisporeni în construcție

Pe lângă această imagine care este o mărturie importantă a acelor timpuri, prețioasă este și informația adiacentă. În prim-plan apare iarăși Generalul Constantin Dragu despre care se spune că este un „adevărat Meșter Manole” pentru Basarabia.

25463812_2389317741085466_727390269_n

 

14
„Vederea acestei opere, este din timpul construcției împreună cu d-l G-ral Dragu autorul ei, care a dovedit cu prisosință, că operele mari se fac și cu bani puțini, atunci când este suflet și se depune muncă mare.”

Totodată, pe lângă faptul că iarăși confirmat că dl Dragu este ctitorul Casei Naționale din Nisporeni, în ziar se mai menționează și faptul că Generalul este cetățean de onoare al comunei Nisporeni.

13

Mare regret

„Cu toții cei cu suflet curat din Basarabia și cu dragoste pentru propășirea țării, purtăm cel mai mare regret după ilustrul cetățean de onoare al com. Nisporeni jud. Lăpușna și din alte părți ale Basarabiei, care a devenit adevăratul „Meșter Manole”, adevăratul părinte moral, cultural și de opere constructive din Basarabia, acela este d-l General C. Dragu fostul comandant al C. III A. Chișinău și actualmente comandant al C. I A. Craiova, căruia îi dorim viață lungă și fericită, pentru a se mai reîntoarce pe meleagurile acestei provincii unde se simte mai multă nevoie de un om ca acesta de cât un corp de politicieni de tarabă”

Cu părere de rău, în tumultul evenimentelor istorice legate de război și ocupația sovietică, informația despre faptul că Generalul Constantin Dragu a fost cetățean de onoare al localității Nisporeni se pierduse. Astăzi, având aceste confirmări scrise, sperăm că autoritățile publice locale vor restabili titlul onorific pentru General și adevărul istoric va triumfa.